Súsošie sv Cyrila a Metoda odhalili v Trnave

22.10.2012 Trnava

Trnava 22. októbra ˇ(TASR) - Pri príležitosti osláv 15. výročia vzniku univerzity sa uskutočnili oslavy, súčasťou ktorých bolo aj odhalenie súsošia oboch vierozvestov na námestí pred hlavnou budovou Univerzity sv. Cyrila a Metoda.

Zástupcovia dvoch partnerských univerzít, ktoré rovnako nesú sú mená vierozvestov - univerzít v Skopije a v Tarnove, sa dokonca zúčastnili slávnostného aktu odhaľovania sochy, ktorému predchádzala svätá omša v Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Medzi prítomnými bola aj podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová.

Oslavy sa skončili zasadnutím vedeckej rady UCM, ktorá udelila čestný doktorát prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Odhaľovanie súsošia slávnostne otvoril spevácky zbor Bradlan. Po príhovore rektora Jozefa Matúša, podpredsedníčka rady, primátor Trnavy Vladimír Butko, predseda správnej rady UCM Tibor Mikuš i samotný rektor odhalili súsošie.Autor originálu súsošia je William Schiffer, ktorého výtvor stojí od roku 1988 na nádvorí Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Repliku sochy stojacu pred univerzitou posvätil biskup Ján Oroscha. Program na námestí spestrila i Božidara Turzonovová prednesom časti z Proglasu.

Na sochu v životnej veľkosti nie je hrdé len vedenie univerzity, ale i študenti. Socha tu má svoje opodstatnenie a sme radi, že naša univerzita nesie meno práve týchto vierozvestov, ktorí k nám priniesli písmo.

Anna Augustínová, Univerzita S. Cyrila a Metoda, Trnava
 

Vyberte región